|
|
|||||||
| Misafirimizin Dikkatine: |
| Forumumuzdan daha iyi yararlanmak ve paylaşımda bulunabilmeniz için lütfen linke tıklayarak üye olunuz.YENi KAYIT |
|
|||
![]() |
|
|
Seçenekler |
|
|
#1 | ||
|
Kıdemli Üye
|
Arkadaşlar bu yazı güvenli sürüş eitimi almış bi arkadaşımız tarafından yazılmış yurt dışında bu eğitimi almış ama inanın çok güzel ve çok hoşuma gitti tamamen alıntıdır ama hoşuma gittiği için diğer arkadaşlarımızın da görmesini istedim.
Umarım beğenirsiniz... viatormundi adlı kullanıcı' nın Temmuz 30, 2006 moto-park.com' da yayınlanan yazısıdır Tamamen Alıntıdır Gecen hafta sonu BMW kulubunun ve Isvec motor federasyonunun egitim amacli duzenledigi Gokart pistinde viraj alma ve fren kullanma kursuna katildim ve sizler icin goruntuledim arkadaslar. Bu gokart pistinde motor kullanma olayi son 3 yildir federasyon ve BMW kulubu tarafindan duzenleniyor. Amac motor suruculerini basit bir sekilde trafige kapali ortamda viraj alma ve frenleme tekniklerinde egitmek. Ucreti 10 euro ve 5 adet 15 dakikalik surus yapiyorsunuz. Isvec motor federasyonu gercek ebatlardaki pistlerde de her yil 10 kadar 2 gunluk kurslar veriyor. Hatta son iki yildir California Superbike School ile ortaklasa veriliyor bu kurslar. Simdi diyorsunuzdur, gokart pistinde motora binilir mi diye. Ben de ilk defa boyle demistim icimden ancak olay cok daha farkli ve de eglenceli. Bu kurslara katilanlar cok memnun. Daha evvel de yazdigim paslarin atilmasi kursuna ve bu gokart pistindeki kurslara katilirsaniz, bir sertifika aliyorsunuz ve BMW'nin anlasmasi olan sigorta sirketi priminize indirim yapiyor. Stokholm sehrinin yarim saat mesafe disinda iki tane bu tip kurslara elverisli gokart pisti var, ben gecen hafta guneydeki pistteydim. Tuvängen adindaki bu pistin uzunlugu 903 metre, genisligi 8 metre, yukseklik farki 6,5metre, egim 4,6% ve pitstop alani 5770m2. ![]() Pitstoptan cikinca ilk once bir duzlukte hizlaniyoruz. Hafif bir sol virajdan sonra sert bir sag viraja giriyoruz, eger cizgiyi dogru ayarlarsak bu donusu komple tamamlamak mumkun sonra kisa bir duzlukten sonra pistin en sert ve dar virajina geliyoruz, burada bakis ve basimizin pozisyonu cok onemli ve de yararli sonra biraz yokus yukari hizlaniyoruz ve iki adet yari sert sag virajdan sonra yokus asagi hizlaniyoruz once sol sonra da sag hafif ama sik virajlardan (burada biraz cevik olmak gerekiyor) sonra hizlanip sert frenle pitstop onundeki saga dogru donen viraja giriyoruz. Gokart pisti icin hic de fena degil yani. Ben piste geldigimde bircok katilimci coktan yerini almisti. ![]() Ve guruplara ayrilmisti. Katilanlar deneyimlerine gore dört guruba ayriliyorlar. Her gurup tek sira halinde pitstopta bekliyor. Butun motorlar egitmenler tarafinda kontrol ediliyor bu arada. ![]() Ve pistin uzaktan gorunusu. ![]() Kursa ilk katilanlara, egitmen kisa bilgi veriyor. Burada bahsettigi konular kisaca: Piste cikmadan evvel ve surusten sonra su icilmesi gerekliligi (hava 24 derece civarindaydi ve motor elbiseleriyle cok terliyor insan ve su kaybi konsantrasyon eksikligine neden oluyor), bayraklarin anlami, pitstop'a cikarken yapilmasi gerekenler, kaza olursa nasil davranilacagi (buradaki basit kural ise soyle, kaza yapan gorursen surmeye devam et, pist gorevlileri ve egitmenler kaza yapanla ilgilenir, bayragin rengine gore ya turlamaya devam et ya da pitstopa sur). H
ikiTekerim.Com Konu motosiklet tarafından (03.03.08 Saat 15:00 ) değiştirilmiştir.. |
||
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kıdemli Üye
|
Cevap: Gokart pistinde motora binilir mi? Tiklayin görun
Bu resimleri pitstopun onundeki virajda cektim.
![]() ![]() 1200 LT motor mu araba mi diyenlere bir cevap ![]() ![]() ![]() Bu amcamin teknigini ben sahsen begendim... ![]() Hafif enduro motor kullananlar da vardi... ![]() Bu surucunun bakis acisi bence cok dogru ![]() BMW Honda'nin pesinde :twisted: ![]() Pitstoptaki seyirci kitlesi.. ![]() Surus yapmayan guruplar ya motorlari seyrediyor ya da piste hakim olan varendada sohbet ediyorlar ![]() Her guruptan iki ya da uc egitmen sorumlu. Her 15 dakikalik surusten sonra kisa bir briefing yapiliyor ve karsilikli fikir alisverisi yapiliyor. Egitmenler su icip icmedigimizi kontrol ediyorlar ![]()
|
|
|
#3 |
|
Kıdemli Üye
|
Simdi pistin ortasindaki en dar virajdayiz. Duzgun ve dengeli bir hizda bu viraji almak icin kesinlikle kafayi cidden sola cevirmek sart.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu amcam istese poposunu biraz kaydirip dizini yere daha yaklastirabilir mesela... ![]() bu amcamin gosterdigi gibi... ![]() Bu elemanin biraz daha gokart pistlerine takilmasi lazim bence. Kafayi daha fazla sola cevirmesi lazim, vucudunun ust kismi kollar cok gergin, belden yukarisinin rahat olmasinin avantajlari var virajlari alirken... ![]() Bu GS'de bridgestone BT020 lastikler var ve kullanan bir egitmen. GS'i gercekten zorluyor kendisi. ![]() ![]() Ama biraz fazla zorladi bugun ve dusuruverdi motoru ![]() Boxer motorun avantajlarindan biri, dusururseniz genelde silindir disinda hasar olmuyor, bu seferki kaza da buna bir ornekti. Yalnizca silindir kapagi asinmis biraz.. ![]()
|
|
|
#4 |
|
Kıdemli Üye
|
Suruse devam...
![]() Ayni viraji iki motorcunun nasil dar ve genis aldigina dikkatinizi cekerim sayin seyirciler.. ![]() ![]() Pitstopa cikarken sol elimizi kaldiriyoruz ve arkamizdakileri uyariyoruz... ![]() Bengt, nami diger viraj profesöru gunun son surusunun finishini veriyor. Amcam 70 kusur yasinda ama pistte gorseniz 20 yaslarinda genc surucu zannedersiniz vallahi... ![]() Motorlar parkediliyor... ![]() Her turlu motor vardi bu egitimde, spor motor olmasi sart degil. ![]() Katilanlarin cogu erkek surucuydu ama bir iki tane saglam bayan surucu de vardi. ![]() Bu pistte kullanma olayi insani aciktiriyor acikcasi, hamburgerlere hucum... ![]() Tuvängen'deki gokart pistinde motor maceramizda burada sona eriyor. Kisaca ozetlersem o gun bize anlatilanlari: - Pist zannedilenden daha genis (ilk once pistin yalniz sag kenarinda sonra da sol kenarinda kullandik motorlari ve bu olayi kavradik) - Viraja gelmeden fren yapildiginda donecegin yöne bakmaya basla, simdik bu mesele cok enteresan arkadaslar. Sizden takriben 3 metre ileride yere bir cisim koyun ve ona bakisinizi odaklayin, ufuk cizgisinde olanlari goremezsiniz neredeyse, ama ufuk cizgisine bakarsaniz yerdeki cismi algilayabilirsiniz. Insan gözunun odaklama fizigiyle alakali bu olay viraj donerken cok ise yariyor. Viraja girmeden fren yaparken sola ya da saga bakarken siz aslinda onunuzdeki cisimleri algilayabiliryosunuz ama bakisinizi onunuze odaklarsaniz 10 metre ilerisini goremiyorsunuz. - Frenleme virajdan evvel yapilacak ve viraj icerisinde kesinlikle fren yapilmayacak - Federasyonun tavsiye ettigi viraj alis sekli soyle, donuse zannedilenden biraz gec basla ve sert bir counter steering ile motoru yatir sonra apex'e degerek hizlanarak virajdan cik (bunu cizerek anlatmak gerek herhalde) - Pistte arka fren kullanimi tavsiye edilmiyor - Olur da viraji alirken arka teker kaymaya basladi, sakin ola gazi kesme aynen devam et yoksa high sider dusme riski fazla. Aklimda kalanlar bu kadar. Hepinize virajli yollar diliyorum..
|
| motosiklet 'nin Mesajına Teşekkür Edenler : |
tamchee (16.08.08)
|
|
|
#5 |
|
Misafir
|
gercekten super bı olay olur kendı motorlarının kırasını verıp bınılebılır aslınd ayapmak lazım :d
|
|
|
|
#6 |
|
Misafir
|
En son Go kart gıttımızde Erkın abı Spın atıyordu arabalarla
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
#7 |
|
Misafir
|
burda supermoto eksık bı super moto olsa tam onun yolu bu alan
|
|
|
|
#8 |
|
Kıdemli Üye
|
eline emeğine sağlık. güzel bir eğitim programı .ben tecrübeliyim gerek yok diyenlerin bile katılması gereken bir eğitim bence.Türkiyede böyle programlar varmı acaba?
|
|
|
#9 |
|
ikiTekerim.Com
|
bende ilk eğitimimi bir go kart pistinde almıştım gerçekten keyifli bir pistti dar ve keskin virajlar faydalı olmuştu bana
![]()
|
|
|
#10 |
|
Kıdemli Üye
|
evet gerçekten güzel bi eğitim ve vakit geçirmek açısından güzel bir aktivite
ellerinize sağlık ... saygılar . ![]()
|